Before and After

Exemple de editare foto cu fotografiile înainte și după editarea propriu-zisă.

beforeafter
beforeafter
beforeafter
beforeafter
beforeafter

Despre Editarea Foto și Fotografia "Before" și "After"

Vă mai amintiți fotografia pe film, alb negru și color ? Fotografiile finale aveau urmatorul proces: aparatul înregistra imaginea pe negativ, negativul trebuia developat iar fotografiile mărite și developate pe hârtie fotografică. Tot acest proces, putem să-l numim editare foto, era desfașurat acasă cu aparatură specifică și substanțe revelatoare și fixatoare dacă ne pricepeam, sau la magazin unde dădeam filmele și primeam pozele gata făcute.

Ei bine, în digital, principiul este același, respectiv obținerea unei imagini și printarea sau transpunerea pe suport media. Tehnologia însă, e complet diferită, filmul negativ s-a transformat în fișier RAW ( din engleză: crud ) iar procesarea este facută prin intermediul programelor software profesionale. Adobe Photoshop și Adobe Lightroom reprezintă standardul in domeniul fotografic.

In primul rând să lamurim ce sunt fisierele RAW. Acestea sunt imagini brute, numite negative digitale deoarece indeplinesc același rol ca și negativele în fotografie de film: nu sunt direct utilizabile ca imagini , dar au toate informațiile necesare pentru a crea o imagine. De asemenea , procesul de conversie a unui fisier RAW într -un format vizibil ( JPEG ) este in analogie cu procesul de convertire a unui film fotografic în printuri care pot fi vizionate.

In regim de amator, aparatul foto este setat complet automat, înregistrând astfel fotografiile direct în format JPEG, gata de vizionare. Fotograful profesionist nu va lucra niciodată în mod automat, toate setările fiind manuale iar formatul fiind RAW, permițând astfel prelucrarea imaginii și exportul final în format JPEG sau printarea pe hartie fotografică.

Aparatul înregistrează fișierele digitale negative in format RAW, aceste fișiere se descarcă în computer, se introduc în baza de date creată în programul de prelucrare profesională după care urmează editarea propriu zisă. Ce anume se editeaza:

  • Calibrarea ( standard, portret, peisaj, neutru )
  • Corecțiile pentru obiectiv, aberațiile cromatice
  • Reducerea granulației
  • Expunere, luminozitate, contrast, saturația culorilor
  • Echilibrarea între lumini și umbre
  • Temperatura de culoare ( balansul de alb )
  • Perspectiva verticală și orizontală
  • Decupajul și încadrarea subiectului ( regula treimii )
  • Efecte
  • Exportul final în format JPEG calitate maximă